Trauma's verwerken voor militairen - PTSS

Post Traumatische Stress Stoornis. Waarom krijgt de één een trauma en de ander niet? Veel lijden komt voort uit de wijze waarop je naar de dingen kijkt. Anders leren kijken, kan ineens veel veranderen.

Iedereen maakt in zijn leven allerlei vervelende dingen mee. Dit zijn nuttige lessen, zodat je leert wat wel en niet kan. Wanneer je deze lessen accepteert, word je sterk en weerbaar.

De herkomst van trauma’s
Helaas zijn er ook gebeurtenissen die niet worden geaccepteerd. Het zijn vervelende dingen, waar je mee blijft tobben. Dit kunnen dus angsten zijn van heftige gebeurtenissen, leed dat je als uitgezonden militair hebt gezien en ook schuldgevoelens over je eigen optreden. Telkens keren ze terug in je gedachten. Je hebt er last van, omdat je er nog niet klaar mee bent. Als hier niets meer mee gebeurt, wordt het uiteindelijk een trauma.

Waarom ik niet en hij wel?
In 1982 ben ik (Paul Vieth) als dienstplichtig VN-militair naar Libanon uitgezonden. Zelf heb ik dit als een zeer leerzame tijd ondervonden die bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van mijn persoon. Nadien ben ik volle bak aan het werk gegaan voor een goede toekomst (in het verleden gebeurt immers niets meer) en door deze focus heb ik ook geen behoefte meer gehad om contact te onderhouden met de missiecollega's. Bij een reunie enkele jaren later merkte ik dat de meeste veteranen gelukkig dezelfde ervaring hadden. Veel dienstplichtigen bleken gekozen te hebben voor de uniform-beroepen door militair te blijven, marechausee te worden of politieman. Helaas echter ook verhalen van dienstkameraden die door de bekende aanpassingsproblematiek het werk niet konden oppakken. Bovenmatig gebruik van drank en drugs was eveneens aan de orde. Enkele personen hadden de merkwaardige nieuwe beroepskeuze gemaakt om huurling te worden in het franse vreemdelingenlegioen en weer een ander persoon zat in de gevangenis vanwege het uitvoeren van enkele huurmoorden. Kortom, gemiddeld genomen week men toch behoorlijk af van de geldende norm. Inmiddels, meer dan 30 jaar later, weet ik dat veel Unifillers in meer of mindere mate geestelijke nazorg hebben genoten voor de verwerking van angsten over bepaalde situaties, niet begrepen worden door familie, schuldgevoelens over het eigen optreden en ook heeft men last van het leed dat men zag bij de bevolking aldaar. Er is zelfs een peloton van 40 man waarvan een kwart zelfmoord heeft gepleegd! (bron: Brothers in Arms Brothers on Bikes). De negen personen die tijdens de missie zijn gesneuveld lijken hiermee een fractie te zijn van het aantal slachtoffers in de drie decennia daarna! Voor velen begon ná terugkomst van de missie de oorlog pas écht. Hierbij waren ze helaas zelf hun grootste vijand!

Korte uitleg
Waarom krijgt de ene persoon bij een bepaalde gebeurtenis een trauma terwijl een ander er juist sterker van wordt? Waarom blijft de ene persoon goed functioneren en raakt de ander uit balans?
Twee mensen maken objectief (feitelijk) exact hetzelfde mee. Subjectief beleven ze de situatie anders. Beiden geven een andere interpretatie aan de werkelijkheid. De een wordt gemotiveerd om door te gaan en heeft er baat bij, terwijl de ander het afschuwelijk vindt en schade ondervindt. De gebeurtenis zélf is dus niet de oorzaak van je probleem. Het heeft hooguit iets in je opgewekt. De oorzaak zit in je denken over de werkelijkheid.

Mijn methode
De huidige kijk op jouw eigen werkelijkheid is geen goede strategie gebleken en werkt zelfs tégen je. Je hebt immers nog steeds een probleem waar je niet vanzelf vanaf komt! In eerste instantie bekijken we hoe de situatie is. Na deze analyse en uitleg over coaching gaan we direct aan de slag. Spelregels hierbij zijn o.a. dat "ja maar..." niet meer voor mag komen en de buitenwereld "die jou niet begrijpt e.d." mag ook niet meer als schuldige aangewezen worden. Jij gaat namelijk met jezelf aan de slag, wat inhoudt dat je geen slachtoffer meer bent maar de regie in handen gaat nemen. Ik begeleid je hierin. Coaching is laagdrempelig, pittig (zeker niet soft) en zeer oplossingsgericht. Voor mensen die heftig uit balans zijn is therapie in de 2e lijn meer geschikt. Coaching is van toepassing wanneer het mis dreigt te gaan of bij herstel na een inzinking. 
 
Eerst gaan we helder krijgen of jouw werkelijkheid objectief gezien ook klopt. Verhalen worden soms spannender gemaakt en hoe vaker men dit groeiende verhaal vertelt, des te meer zal dit verhaal voor deze persoon de nieuwe waarheid worden. Wanneer dit ook nog wordt aangevuld met incidenten van "andere" lichtingen, dan heeft men bij elkaar opgeteld wel héél veel meegemaakt. Hierdoor wordt het steeds zwaarder in iemands hoofd en is de verkeerde weg ingezet. Dit scenario komt regelmatig voor en is niet iets om je voor te schamen. Wel is het belangrijk om dit "op te ruimen", zodat we daarna aan de slag kunnen met wat over blijft.

Hierbij gebruik ik onder andere technieken waarmee je dingen ‘anders’ leert zien. Meestal met herkaderingstechnieken en wanneer je dit aandurft met een tijdlijn methode "Change personal history" waarbij je in een lichte hypnose/trance bepaalde momenten van toen opnieuw zal beleven. Een zeer effectieve wijze, waarbij we de negatieve boosdoeners omzetten in nieuwe positieve gedachten en blijvend zullen verankeren. Niet jij verandert, maar jouw kijk op de situatie. Je leert de dingen positief te beoordelen over toen, nu en de toekomst, zodat deze nieuwe vaardigheid altijd toepasbaar voor je is. Coaching bij mij zal dus ook confronterend zijn en kent geen lang traject. Óf het werkt snel, óf het werkt niet. 

Gratis gesprek
PTSS bij militairen is sinds 2016 toegevoegd aan het aanbod van coaching. Als veteraan ken ik menigeen met deze stoornis en heb dus veel affiniteit met dit onderwerp. Vanwege deze verbondenheid heb ik besloten om mijn diensten GRATIS aan te bieden bij een eerste gesprek (max 1,5 uur). 
Interesse? Neem gerust contact met me op.
  
Opleidingen van Paul Vieth:
Hij behaalde alle vak- en ondernemersdiploma's voor het starten van een bedrijf. Later studeerde hij Arbeids- en Organisatiepsychologie (HBO-Bachelor) en Coaching en Persoonlijke begeleiding (post HBO).
Hij is Practitioner- en Master practitioner NLP-business en rondde daarnaast de minors Oplossingsgericht Coachen en Provocatief Coachen met goed gevolg af. Naar eigen zeggen vindt hij de gevolgde opleidingen zinvol geweest (je leert nooit teveel), maar toch zijn vooral LOGISCH NADENKEN en DOEN volgens hem de hoofdingrediënten van succesvol zijn.