Voorkom onnodig tobben

Is het een probleem of een beperking? Een belangrijke vraag die telkens terugkomt bij coaching. Het antwoord op die vraag voorkomt veel onnodig getob. • Een probleem is beïnvloedbaar en oplosbaar. • Een beperking is niet beïnvloedbaar en niet oplosbaar.

Betreft het een probleem, dan kun je gedissocieerd (met overzicht en zonder negatieve emoties) werken aan een juiste oplossing. Gaat het om een beperking, dan is het voor jezelf handig om de gebeurtenis te accepteren en je energie ergens anders voor te gebruiken.

Het voordeel van een probleem is dat je zelf invloed hebt op de oplossing en bovendien is het eindig. Het voordeel van een beperking is dat je je niet druk hoeft te maken over de oplossing, omdat je hier geen invloed op hebt.

Negatieve energie
Het lijkt eenvoudig, maar veel mensen ervaren een probleem als een beperking en andersom. Dit geeft veel spanning en het beïnvloedt je stemming negatief. Als je een beperking hebt en je behandelt het als een probleem, dan kost dit verschrikkelijk veel negatieve energie en het levert uiteindelijk niets op.

Als je een probleem hebt (een vraagstuk die je kunt oplossen) en je gaat ermee om als een beperking (ik kan er niets aan doen want ...), zul je geen voortgang boeken in de ontwikkeling van jezelf of je doel.

Laag dieper
In een coachingsgesprek kijken we of het nodig is eventueel een laag dieper in te steken. Een voorbeeld zou kunnen zijn: de eigenschap flexibiliteit. Mensen met standvastige principes en sterke overtuigingen, zijn minder flexibel en hebben hierdoor automatisch minder keuzes. Iemand met meer keuzes heeft meer mogelijkheden tot een betere oplossing.

Bovenstaand voorbeeld is willekeurig en laat zien dat coaching veelomvattend is en alle kanten op kan gaan.



Wil je meer weten?
Neem gerust contact met me op